Környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem

EHS Blog

EHS Blog

Kemizáció

2015. április 26. - EHSblog

A kemizáció a vegyi anyagok elterjedését felhasználását jelenti. A modern kor egyik velejárója a vegyi anyagok mind szélesebb körű elterjedése. Ma már több millió vegyi anyagot tartunk nyilván, és a kereskedelmi forgalomban is több százezer vegyi anyag vagy keverék beszerezhető.

id-10080166.jpg

A kemikáliák felhasználása a mindennapjaink szerves része, gyakran észre sem vesszük, hogy épp egy vegyszert vagy keveréket használunk. Ezeknek egy része nincs káros hatással az emberi szervezetre, de vannak olyan anyagok is melyeknek súlyos egészségkárosító hatása jól ismert mindenki számára, és persze olyanok is, amelyeknek a hatásairól még nem sokat tudunk.

Sok olyan anyagot használunk, mely nem megfelelő körülmények között, vagy egy esetleges baleset során súlyos környezetkárosítást okozhatnak, a felhasználóra, vagy a hatókörben élőkre pedig halálos veszélyt is jelenthetnek. Egyes vegyszerek lehetnek tűzveszélyesek, robbanásveszélyesek, mérgezőek vagy csak irritatívak, esetleg más veszélyes tulajdonsággal rendelkezhetnek, és természetesen ezek kombinálódhatnak is. Keverékek esetében még bonyolultabb hatásmehanizmusok léphetnek fel. Felhasználásuk során azt is szem előtt kell tartani, hogy egyes anyagok vagy keverékek más anyagokkal vagy keverékekkel egyesülve súlyos balesetet okozhatnak például robbanással vagy mérgező gáz fejlődésével.

Természetesen a kemizáció nemcsak káros, haszna is van. Részben ennek köszönhető a mai életszínvonalunk, a ma használt eszközök, anyagok nem jöhettek volna létre. Nagy szerepet játszik az élelmiszerek előállításában is.

Mivel a vegyi anyagok ennyire elterjedtek mind a hétköznapokban, mind a munkahelyeken, ezért fontos, hogy felhasználásukkal, felhasználásuk gyakorlatával tisztában legyünk, ismerjük a vegyszerek okozta hatásokat, a védekezés, megelőzés módját, és a fokozott expozíció felismerésének, szűrésének módjait.

Ha okosan bánunk a vegyi anyagokkal és kontroll alatt tartjuk őket, akkor több hasznunk lehet belőle, mint kárunk, de ha ész nélkül használjuk őket, akkor akár az emberiség vesztét is okozhatja a kemizáció.

A bejegyzés trackback címe:

https://ehsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr957401206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása