Környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem

EHS Blog

EHS Blog

Mi az az EHS?

2015. március 24. - EHSblog

Az EHS egy angol mozaikszó, ami az Environmental, Health és Safety szavak kezdőbetűiből áll össze. Magyarra fordítva mondhatjuk úgy is KEM, azaz Környezetvédelem, Egészségvédelem, Munkabiztonság.

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami a saját magunk által okozott szennyezéstől szeretné megóvni a környezetünket és magát az embert. Mint mozgalom már az ipari forradalom idején megjelent, jogszabályi háttere is korán kialakult, 1863-ban Nagy-Britanniában megalkották az első környezetvédelmi törvényt. A XX. század derekán megalakultak a nagy globális környezetvédő szervezetek, mint a Greenpeace vagy a WWF. Mára a civil társadalom mellett az ipar is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre.

Az egészség- és munkavédelem célja, hogy a munkavállalók munkájukat az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos körülmények között végezhessék. A munkavédelem szinte egyidős a munkával, a szakmai irányelvek első írásos emléke Mózes V. könyve XXII. részének 8. verse, mely szerint: „Ha új házat építesz, házfedeledre korlátot csinálj, hogy vérrel ne terheld a te házadat, ha valaki leesik arról.”  A modernkori munkavédelem kialakulása ugyanakkor szintén az ipari forradalomhoz köthető, és manapság már a munkavédelem és a technológia fejlődése és a folyamatos fejlesztés elve alapján kidolgozott EU-s irányelvek szabályozzák.

Az EHS területéhez tartozik a tűz- és katasztrófavédelem valamint az iparbiztonság is. Tűzvédelemmel az ősemberek is foglalkoztak, első jogi szabályozása Hammurapihoz köthető, aki mindenki számára kötelezővé tette a tűz oltásában való részvételt. Modern világunkban a tűz elleni védekezés mellett szükség van a katasztrófák elleni védekezésre és iparbiztonságra is, hogy megelőzzük, és szükség esetén kezeljük azokat az eseményeket, amikor emberek élete, anyagi javak, természeti értékek kerülnek veszélybe.

A blog célja, hogy mindenki számára eljuttassa a környezet-, munka- és tűzvédelemmel kapcsolatos híreket, információkat valamint azokat az ismereteket, amik segítik a felelősségvállalás és tudatosság fejlesztését, hisz lássuk be, van még hova fejlődnünk. Fontos, hogy ne csak a munkahelyen legyünk környezettudatosak, tegyünk a biztonságunkért, hanem a privát életünkben is éljünk úgy, hogy elkerüljük a baleseteket és megóvjuk környezetünket a következő generációk számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://ehsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr147299829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2016.12.03. 05:08:04

Szia!

Sok cégnél dolgoztam már, és azt látom, hogy egyre inkább túlzásba viszik az egyéni védőeszközök használatát. Olyan helyeken írnak elő acélbetétes bakancsot, ahol azt semmi sem indokolja. Például egy kábelgyártó cégnél, ahol a legnehezebb tárgy ami a lábára eshet a dolgozónak, az egy műanyag láda, ami nincs 1 kg sem. Olyan helyen miért kötelező a kényelmetlen, sőt egészségügyi szempontból káros bakancs, cipő használata? Mert sokaknak fáj tőle a lába, és így dolgozza le a napi 8 óráját. Na, ez károsabb mintha egy 80 dkg-s láda egyszer véletlenül a lábára esne.
A másik a műanyag védőszemüveg használata 8 órán keresztül, ahol szintén nincs rá elfogadható indok.
Az meg konkrétan rongálja a látást, ha egy jó látó, esetleg pont a szemüveget el nem viselő szem elé teszik feleslegesen.
süti beállítások módosítása