Környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem

EHS Blog

EHS Blog

A hallás fontossága. Hallod?

2015. április 19. - EHSblog

Az érzékszerveink segítenek megismernünk a világot, és biztosítják, hogy hozzájussunk azokhoz az információkhoz, melyek nélkülözhetetlenek a teljes értékű élethez.

Fülünk a hallás érzékszerve. Nemcsak azért nélkülözhetetlen, hogy kommunikálni tudjunk a környezetünkkel, barátainkkal és családunkkal, hanem fontos szerepet játszik a tájékozódásban, biztonságérzetben is.

id-100307566.jpg

A normál háttérzaj nélkülözhetetlen az általános biztonságérzetünk szempontjából. Egy csendes szobában is 30 dB alapzaj van, amire mindenkinek szüksége van. Egy tökéletes süketszobában, ahol csak a saját testünk zajait lehet hallani, már rövid idő elteltével is komoly idegrendszeri panaszok, akár hallucináció is felléphet.

Bár az emberi fül nem olyan kifinomult navigációs eszköz, mint a denevéreké, mégis nagy szerepet játszik a tájékozódásban. Hallásunkkal be tudjuk határolni a hangforrás helyét és távolságát, a hangot adó tárgyak, emberek pontos helyét. A hallás elvesztésével a tájékozódási képességünk is csökken.

Hallásunk működése bonyolult folyamat. A környezetünkből érkező hangokat a fülkagyló gyűjti össze és vezeti a dobhártyához. A dobhártyát megmozgatják a hanghullámok, aminek hatására a hallócsontokon (kalapács, üllő, kengyel) keresztül felerősödve a csiga folyadéktartalma rezegni kezd. Ezt a rezgést érzékelik a csigában található hallószőrök és alakítják át elektromos impulzussá, majd ezek az idegpályákon az agyba jutnak. A lenti videón mindezt részletesebben és szemléletesen is megnézhetjük.

A halláskárosodásnak két nagy csoportja van. A vezetéses és az idegi jellegű halláscsökkenés. Vezetéses halláscsökkenés a külső hallójárat és a középfül, míg az idegi jellegű a belső fül és a hallóidegek károsodása. A kettő kombinációját kevert típusú halláskárosodásnak nevezik.

A korral mindenkinek romlik a hallása, de a hirtelen erős zaj és a tartós zajterhelés is komoly hallásromlást okozhat. Ezek forrása lehet a hangos zenehallgatás, koncert, és nem utolsósorban a zajos munkakörnyezet is.

Vigyázzunk a hallásunkra, előzzük meg a halláskárosodást, szükség esetén viseljünk hallásvédő eszközt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ehsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr97381552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása