Környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem

EHS Blog

EHS Blog

Légszennyező bevásárlás

2015. május 06. - EHSblog

Nem is gondolnánk, hogy a bevásárlás jelentős légszennyezést okozhat, pedig ha nem gyalogosan vagy kerékpárral érkezünk, akkor bizony az utazás során nagy mennyiségű légszennyező anyag kerül a levegőbe. Ha pedig olyan roham és ezáltal dugó alakul ki, mint a hétvégén több bevásárlóközpont parkolójában is történt, akkor ez a szennyezés a sokszorosára növekedhet.
id-100142864_1.jpg

A hosszúhétvége egyetlen vásárlós napján több hipermarket parkolójában is akkora dugó alakult ki, hogy kocsival több, mint fél óra alatt lehetett kijutni. Ez nem csak az emberek idegeit viselte meg, de a környezetet is. Nézzük mekkora terhelést okozhatott mindez.

A nagyáruházak parkolói átlagosan 250 méter hosszúak és 80 méter szélesek és nagyjából 12 részre vannak osztva, azaz ha teljesen bedugulnak, akkor 150 autó is vesztegelhet a kijutásra várva. A szinte végig alapjáraton töltött idő alatt átlagosan egy autó az alábbi mennyiségű káros anyagot bocsátja ki.

Feltételezve, hogy a kaotikus állapot négy órán keresztül fennállt, akkor összesen az alábbi mennyiségű káros anyag jutott a környezetbe.

Mekkora is valójában ez a kibocsátás? Ekkora emissziót okozna, ha körbeautóznánk az országot. Ezt a széndioxid mennyiséget 230 átlagos fa egy nap alatt képes megkötni. 

A közlekedési emisszió komoly veszélyt jelent az ember és az állatvilág egészségére, irritálja a légutakat és a nyálkahártyát, csökkenti a vér oxigénszállító képességét és egyes kutatások szerint a szívroham kockázatát is jelentősen növeli. Hosszútávon számos légzőszervi és daganatos megbetegedésért felelősé tehető.

A légszennyező anyagok károsítják a növények gázfelvevő képességét, negatívan befolyásolják fejlődésüket. Reakcióba lépve a vízzel további káros folyamatokat indíthatnak be. Beépülve a növényekbe ott felhalmozódnak és bekerülnek a táplálékláncba is.

Előzzük meg a bevásárlás okozta légszennyezést, menjünk a hipermarketekbe tömegközlekedéssel, vagy ha mindenképp autózunk, akkor legalább kerüljük el a shoppingrohamokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ehsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr197435652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása