Környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem

EHS Blog

EHS Blog

Munkabaleset vagy üzemi baleset?

2015. április 15. - EHSblog

Általában a munkabaleset és üzemi baleset egyként él a fejekben, pedig ez két teljesen különböző fogalom, de vannak átfedések.

Először is fontos tisztázni, hogy mikor beszélhetünk egyáltalán balesetről. A sérült akaratától független, az emberi szervezetet érő, rövid idő alatt bekövetkező, egyszeri külső hatás, ami a sérülést, mérgezést, bármilyen egészségkárosodást vagy halált okozó eseteket nevezzük balesetnek. Azaz semmiképp sem tekinthető balesetnek a szándékos öncsonkítás, öngyilkosság és az akut vagy krónikus megbetegedés.

id-100284550_1.jpg

A munkabaleset egy munkavédelmi fogalom. Ebbe a körbe tartoznak azok a balesetek, melyek a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben érik a munkavállalót, annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül. Ez azt jelenti, hogy munkabaleset, ami a munka megkezdése vagy a munkahelyre belépés és a munka befejezése vagy a telephely elhagyása között történik.

Az üzemi baleset egy társadalombiztosítási fogalom, ehhez ellátás is kapcsolódik. A biztosítottat a foglalkozása körében vagy azzal összefüggésben éri baleset, beleértve a lakásáról a munkába vagy munkából a lakására menet történt baleseteket. Nem üzemi baleset a kizárólag a sérült ittassága miatt, az engedély nélkül végzett munka, járműhasználat során vagy munkahelyi rendbontás eredményeként bekövetkezett baleset, valamint ha a lakásról munkába vagy munkából lakásra közlekedés nem a legrövidebb útvonalon vagy indokolatlanul megszakítva történt.

A legfontosabb különbség, hogy a munkabalesetet a munkáltatónak vizsgálnia kell, az üzemit nem. Az üzemi baleset esetén jár baleseti ellátás, míg a munkabaleset önmagában nem jogosít a baleseti ellátásra.

Nézzünk néhány példát, amik alapján könnyebb lesz eligazodni.

Ha otthonról megyünk a munkába és megbotlunk az útpadkában, eltörik a kezünk, akkor az egy üzemi baleset, de nem munkabaleset. A munkáltató nem vizsgálja, de kapunk ellátást.

Ha a munkahelyünkön végezzük a munkánkat és elvágjuk a kezünket, akkor ez munkabaleset és üzemi baleset is. Ha munkaközi szünetben, az üzemi étkezdébe menet megbotlunk a küszöbben és kibicsaklik a bokánk, akkor ez szintén üzemi baleset és munkabaleset. Ezeket az esteket a munkáltató kivizsgálja és ellátást is kapunk.

Ha a munkahelyünkön engedély és jogosítvány nélkül beülünk a targoncába és a falnak rohanunk vele, akkor az munkabaleset, de nem üzemi baleset. Ezt a munkáltató kivizsgálja, de ellátást nem kapunk.

Munkából hazafelé menet beugrunk a kocsmába, majd két óra múlva továbbindulunk és elüt egy autó, akkor ez nem munkabaleset és nem is üzemi baleset. A munkáltató sem vizsgálja és ellátást sem kapunk.

Ne felejtsük, nem minden munkabaleset üzemi baleset, és nem minden üzemi baleset munkabaleset, de az esetek többségében a munkabaleset üzemi baleset is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ehsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr787371344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása