Környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem

EHS Blog

EHS Blog

Otthoni szemétégetés káros hatásai

2015. április 12. - EHSblog

Sokan gondolják úgy, hogy a hulladékkezelési költségeket otthon úgy lehet a legegyszerűbben és legkényelmesebben csökkenteni, ha elégetik a hulladékot. Nincs szemétdíj, nincs macera a gyűjtéssel. Ez azonban nem csak tilos, de rendkívül káros és veszélyes!

a0bc3d68f10fa7b89f90d30c875c4715.png

Az egyik káros hatás, hogy a hulladék égetése során felszabaduló anyagok károsítják a tüzelőberendezést és lerakódnak a kéményben, ahol vastag, üveg keménységű lerakódást képeznek, amit a kéménysepréskor is csak nehezen lehet eltávolítani. Amellett, hogy a drága kazánt két-három év alatt tökreteszi a lerakódás, a beszűkült kémény miatt az égés sem lesz tökéletes, megnő a káros gázok visszaáramlásának a valószínűsége. Legrosszabb esetben súlyos, akár halálos szénmonoxid mérgezés is lehet az eredménye a felelőtlen hulladékégetésnek.

A beszűkült elvezetőn át kiáramló füst hőmérséklete is magasabb, elérheti a lerakódott anyagok gyulladási hőmérsékletét, kéménytűz alakulhat ki. A belső hő meghaladhatja az 1000 °C hőmérsékletet is, ami roncsolja a kémény szerkezetét, kitörhetnek a lángok, vagy a felmelegedett falazat hatására begyulladhatnak a közelében lévő tárgyak, leéghet a ház is.

A hulladék égetése során számos mérgező, irritatív vegyület szabadul fel. Ilyenek például az aceton, benzol, formaldehid, toluol, foszgén, hidrogén-cianid, kaprolaktám, xilol, aldehidek, savak és még számos más anyag. Ezek nemcsak a környezetet károsítják, de hirtelen nagy koncentrációban azonnali halálos mérgezést is okozhatnak. Hosszútávon kis mennyiségben is károsak az egészségre. Daganatos megbetegedéseket, máj- és vesekárosodást, vérképzési zavarokat, légúti megbetegedéseket és impotenciát okozhatnak. Ezek a káros hatások nem csak a hulladékot égetőt érhetik, hanem a környezetüket is veszélyeztetik, hisz a kéményből kilépő füst beteríti az egész környéket.

Mi magunk soha, semmilyen körülmények közt ne égessünk szemetet, és ha a környeztünkben bárki ilyet tesz, figyelmeztessük, tájékoztassuk. Ha a meggyőzés nem használ, fordulhatunk a helyi jegyzőhöz, a tűzoltósághoz vagy tehetünk bejelentést az illetékes környezetvédelmi felügyelőségen is.

Óvjuk együtt anyagi javainkat, környezetünket és egészségünket, tegyünk meg minden az otthoni szemétégetés ellen!

A bejegyzés trackback címe:

https://ehsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1007360686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása